Українські сири: будз, бринза, вурда.

Автор: ИнЛерик 1 Октября 2015
Українські сири: будз, бринза, вурда.

Вийшло так, що я з чоловіком, в кінці літа потрапила на пасовисько з вівцями. Зкориставшись цим ми придбали у пастухів будз. В нашій родині всі його дуже люблять. А ще з нього ми робимо бринзу і закриваємо в банки на зиму. А вже взимку насолоджуємось смачною стравою: мамалигою зі шкварками та бринзою.
Взагалі в західній Україні виготовляють три види сирів (може і більше, але я знаю лише три) –це будз,бринза, вурда.
Ці сири відрізняються один від одного за смаком,кольором і навіть запахом, що виходить, звичайно ж з різних технологій приготування.
Спочатку в свіже молоко додають спеціальний сичужний фермент, зроблений з шлунку ягнят. Після того як молоко загусне його добре вимішують. Після цього сир виливають в марлю на якийсь час для проціджування. Таким чином виходить будз.
Щоб вийшла бринза, потрібно, щоб «головка» будза постояла декілька днів. Потім його розрізають на шматки і солять. Після цього він має постояти ще 1-2 сутки у солі. Такий сир можна зберігатись в холодильнику, а можна закривати в банки. Як ми і зробили.
В простерилізовану банку, склали бринзу. Залили її холодною соленою водою (кип’ячену воду добре посолити). Закатати банку.
І вурда. Вона готується із залишків сиру, що залишилися після того, як основну масу забрали. Додають трохи свіжого молока і кип'ятять. Після цього згустки, що піднялися вгору, збирають. Щоб ви собі хоч трішки уявляли: сир за смаковими якостями десь нагадує солодкий сир.

Сподіваюсь,друзі, комусь ця інформація буде корисна.
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
richinna 1 Октября 2015
# 0

Робила бринзу,а судячи з вашої статті це-будз)))))) але я солила зразу з ферментом,коли відігрівала і з коров'ячого молока.
http://www.chef.com.ua/recepty/zavtraki/brinza-v-domashnih-umovah-abo-ili-brynza-v-domashnih-usloviyah-5118.html#.Vg0FpFYyWWw
Ідея закатати в банки цікава,потрібно спробувати.
Дякую!

ИнЛерик 15 Октября 2015
# 0

Ці рецепти будза і бринзи мені росповіли чабани з пасовиська, тому я їх і записала. Дякую за вашу думку 

gutka 1 Октября 2015
# 0

дуже цікаво)

Ксюша 2 Октября 2015
# 0

Очень интересно и познавательно ! Спасибо 

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014