Кажуть,що це страва угорської кухні, так називаєма-Чирке-папрікаш - угорське традиційне блюдо, відоме як найулюбленіша страва імператриці Єлизавети, дружини кайзера Франца-Йозефа..Але мною цей рецепт і "спеціальний гаджет для кльоцків" придбаний на мальовничому Закарпатті, і хто його знає,яким рецепт цієї страви був спочатку коли її смакувала імператриця. Десь добавилось,десь забралось і вийшла курка з кльоцками по-закарпатськи.
Потрібно:
- Курячі бедра 700 г
- Сало копчене(солонина) 80 г
- Цибуля велика 1 шт.
- Перець болгарський(зелений) 1-2 шт.
- Помідора 2 шт.
- Часник 3 зубч.
- Паприка 1 ст. л.
- Тмін 1 ч.л.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Борошно 2 ст. л.
- Вершки 100 мл
- Сметана 100 мл
- сіль
Сало порізати на мілкий кубик та стопити до шкварок.
Я використовувала мультиварку програма "жарка овочі".
Хто не любить шкварки їх можна видалити.
Взагалі,закарпатська солонина має специфічний смак,кому не подобається може використати смалець,але без закарпатського сала я цю страву не уявляю, хоть щось має бути в ній закарпатське)))
Додати до топленого сала порізану на кубики цибулю та смажити пару хвилин.
Порізати крупним кубиком один перець та одну помідору,з помідори зняти шкіру.
Додати паприку(не путати з перцюгою)
Паприка,до речі,теж привезена з Закарпаття.
Все разом перемішати і смажити 3 хвилини з відкритою кришкою.
Кажуть на Закарпатті,що паприку обов'язково потрібно обсмажувати,щоб не було печії!
Тепер можна додати порізану на куски курку.
Я використовувала курячі стегна без шкіри.
Все разом перемішати,закрити кришку і тушкувати на програмі "тушкування" в власному соці овочів і курки 20 хвилин.
Якщо соку мало,можна долити трохи води.
Тмін з часником і сіллю розтерти в ступці.
Порізати ще одну помідору без шкірки і перець соломкою.
В каструлю мультиварки з куркою і овочами додати томатну пасту та часник з тміном.
Поперчити страву чорним меленим перцем.
Перемішати та тушкувати ще 10 хвилин.
Дістати з кастулі курку.
Вершки розвести з борошном та сметаною,додавши ще трохи юшки з мультиварки і вилити назад в мультиварку.
Добре розмішати.
Поварити соус 2-3 хвилини,щоб він трохи загуснув, та викласти назад куряче м'ясо.
Додати порізану помідору і перець, та тушкувати ще 10 хвилин.
Поки курка просочується соусом приготуємо кльоцки.
Яйце куряче- 4 шт.
Вода- 0,5 склянки
Сіль,борошно.
Яйці збити з водою та сіллю.
Додаємо борошно та замішуємо рідке тісто.
Не густе,як на галушки, а рідке як на кльоцки!
Можна зробити трохи густішим,але з такого тіста кльоцки виходять дуже ніжними.
В широкій кастулі закип'ятити воду і посолити.
А ось і тертушка для кльоцків.
В окріп тремо кльоцки і варимо 2-3 хвилини.
Якщо тісто буде густішим вони будуть маленькими і кругленькими але ми любимо такі)))
Змастити зварені кльоцки вершковим маслом.
Подавати з куркою та паприко-сметаним соусом.
Смачного!
Комментарии
следить за комментариямигарна страва, ситно й смачно і тертушка класна, у мене такої ще немає(
така тертушка продається тільки на Закарпатті і в мадяр))))мені коли її подарували,я подумала що можна теж саме зробити на нашій буряковій,використовуєчи силіконову лопатку))) але я люблю всякі такі кухоні прибамбаси і мені саме потрібна була в оригіналі))))
Де ти такi тертушки знаходишь ? Чи вони тебе самi знаходять
это я в Дерсу Узала подсмотрела на мастер-класе по боб-левешу,пока другие медитировали))) а там дело техники,мужа родственики с Ужгорода подсуетились и подарили мне
http://www.chef.com.ua/recepty/ptitza/chirke-paprikash-6648.html
Ура--а! Юра. ты с нами!
это Юра дразнится)))))))
у тебя жареная курка и нет такого приспособления для кльоцек