Взагалі в західній Україні виготовляють три види сирів (може і більше, але я знаю лише три) –це будз,бринза, вурда.
Ці сири відрізняються один від одного за смаком,кольором і навіть запахом, що виходить, звичайно ж з різних технологій приготування.
Спочатку в свіже молоко додають спеціальний сичужний фермент, зроблений з шлунку ягнят. Після того як молоко загусне його добре вимішують. Після цього сир виливають в марлю на якийсь час для проціджування. Таким чином виходить будз.
Щоб вийшла бринза, потрібно, щоб «головка» будза постояла декілька днів. Потім його розрізають на шматки і солять. Після цього він має постояти ще 1-2 сутки у солі. Такий сир можна зберігатись в холодильнику, а можна закривати в банки. Як ми і зробили.
В простерилізовану банку, склали бринзу. Залили її холодною соленою водою (кип’ячену воду добре посолити). Закатати банку.
І вурда. Вона готується із залишків сиру, що залишилися після того, як основну масу забрали. Додають трохи свіжого молока і кип'ятять. Після цього згустки, що піднялися вгору, збирають. Щоб ви собі хоч трішки уявляли: сир за смаковими якостями десь нагадує солодкий сир.
Сподіваюсь,друзі, комусь ця інформація буде корисна.
Комментарии
следить за комментариямиРобила бринзу,а судячи з вашої статті це-будз)))))) але я солила зразу з ферментом,коли відігрівала і з коров'ячого молока.
http://www.chef.com.ua/recepty/zavtraki/brinza-v-domashnih-umovah-abo-ili-brynza-v-domashnih-usloviyah-5118.html#.Vg0FpFYyWWw
Ідея закатати в банки цікава,потрібно спробувати.
Дякую!
Ці рецепти будза і бринзи мені росповіли чабани з пасовиська, тому я їх і записала. Дякую за вашу думку
дуже цікаво)
Очень интересно и познавательно ! Спасибо