Курка з галушками-кльоцками по-закарпатськи

Автор: richinna 24 Августа 2015
Курка з галушками-кльоцками по-закарпатськи
Кажуть,що це страва угорської кухні, так називаєма-Чирке-папрікаш - угорське традиційне блюдо, відоме як найулюбленіша страва імператриці Єлизавети, дружини кайзера Франца-Йозефа..Але мною цей рецепт і "спеціальний гаджет для кльоцків" придбаний на мальовничому Закарпатті, і хто його знає,яким рецепт цієї страви був спочатку  коли її смакувала імператриця. Десь добавилось,десь забралось і вийшла курка з кльоцками по-закарпатськи.

Потрібно:

  • Курячі бедра 700 г
  • Сало копчене(солонина) 80 г
  • Цибуля велика 1 шт.
  • Перець болгарський(зелений) 1-2 шт.
  • Помідора 2 шт.
  • Часник 3 зубч.
  • Паприка 1 ст. л.
  • Тмін 1 ч.л.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Вершки 100 мл
  • Сметана 100 мл
  • сіль
Сало порізати на мілкий кубик та стопити до шкварок. 
Я використовувала мультиварку програма "жарка овочі".
Хто не любить шкварки їх можна видалити.
Взагалі,закарпатська солонина має специфічний смак,кому не подобається може використати смалець,але без закарпатського сала я цю страву не уявляю, хоть щось має бути в ній закарпатське)))
Додати до топленого сала порізану на кубики цибулю та смажити пару хвилин.
Порізати крупним кубиком один перець та одну помідору,з помідори зняти шкіру.
Додати паприку(не путати з перцюгою)
Паприка,до речі,теж привезена з Закарпаття.
Все разом перемішати і смажити 3 хвилини з відкритою кришкою.
Кажуть на Закарпатті,що паприку обов'язково потрібно обсмажувати,щоб не було печії!
Тепер можна додати порізану на куски курку.
Я використовувала курячі стегна без шкіри.
Все разом перемішати,закрити кришку і тушкувати на програмі "тушкування" в власному соці овочів і курки 20 хвилин.
Якщо соку мало,можна долити трохи води.
Тмін з часником і сіллю розтерти в ступці.
Порізати ще одну помідору без шкірки і перець соломкою.
В каструлю мультиварки з куркою і овочами додати томатну пасту та часник з тміном.
Поперчити страву чорним меленим перцем.
Перемішати та тушкувати ще 10 хвилин.
Дістати з кастулі курку.
Вершки розвести з борошном та сметаною,додавши ще трохи юшки з мультиварки і вилити назад в мультиварку.
Добре розмішати.


Поварити соус 2-3 хвилини,щоб він трохи загуснув, та викласти назад куряче м'ясо.

Додати порізану помідору і перець, та тушкувати ще 10 хвилин.
Поки курка просочується соусом приготуємо кльоцки.
Яйце куряче- 4 шт.
Вода- 0,5 склянки
Сіль,борошно.
Яйці збити з водою та сіллю.

Додаємо борошно та замішуємо рідке тісто.

Не густе,як на галушки, а рідке як на кльоцки!
Можна зробити трохи густішим,але з такого тіста кльоцки виходять дуже ніжними.
В широкій кастулі закип'ятити воду і посолити.

А ось і тертушка для кльоцків.
В окріп тремо кльоцки і варимо 2-3 хвилини.
Якщо тісто буде густішим вони будуть маленькими і кругленькими але ми любимо такі)))

Змастити зварені кльоцки вершковим маслом.
Подавати з куркою та паприко-сметаним соусом.



Смачного!
51

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
gutka 24 Августа 2015
# 0

гарна страва, ситно й смачно  і тертушка класна, у мене такої ще немає(

richinna 24 Августа 2015
# 0

така тертушка продається тільки на Закарпатті і в мадяр))))мені коли її подарували,я подумала що можна теж саме зробити на нашій буряковій,використовуєчи силіконову лопатку))) але я люблю всякі такі кухоні прибамбаси і мені саме потрібна була в оригіналі))))

Ксюша 24 Августа 2015
# 0

Де ти такi тертушки знаходишь ? Чи вони тебе самi знаходять

richinna 25 Августа 2015
# +1

это я в Дерсу Узала подсмотрела на мастер-класе по боб-левешу,пока другие медитировали))) а там дело техники,мужа родственики с Ужгорода подсуетились и подарили мне

forum 9 Сентября 2015
# 0

http://www.chef.com.ua/recepty/ptitza/chirke-paprikash-6648.html

konfairy 9 Сентября 2015
# 0

Ура--а!  Юра.  ты с нами!

richinna 9 Сентября 2015
# 0

это Юра дразнится)))))))

richinna 9 Сентября 2015
# 0

у тебя жареная курка и нет такого приспособления для кльоцек

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ИНТЕРВЬЮ СО ЗВЕЗДАМИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

баклажаны баклажаны с сыром баклажаны с фаршем в духовке блюда из свеклы бутерброд видео видео рецепт видео рецепты видеорецепт вкусно грибы жареная картошка жареные баклажаны жареные кабачки завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запеканка из куриной печени из кабачков из свеклы кабачек кабачки кабачки в духовке кабачки под сыром кабачки рецепты кабачковая запеканка кабачок капуста картофельная лепешка картошка котлеты коул слоу куриная грудка куриная печень куриное филе курица курка молодая капуста овочі овощи огурцы омлет печень помидоры редис рецепт рецепты из свеклы рулет из лаваша с сыром рыба салат салат из свеклы салат коул слоу салат со свеклой свекла свиний стейк сендвич синие стейк стейк из свинины стейк на ксточц суп сэндвич сэндвич с яйцами твердый сыр хот дог хот-дог чиабатта шампиньоны яичница
Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014