Закваска - це живий організм, який може захворіти і загинути, тому якщо Вам вдалося вивести
правильну житню закваску, обов'язково подбайте про створення "копії" - висушіть і збережіть частину активної житньої закваски. Відновити втрату буде простіше і легше, ніж вивести закваску знову.
Така "резервна" закваска може зберігатися в холодильнику до одного року.
Потрібно:
- Закваска-стартер /зріла житня закваска віком не меньше 3-4-х тижнів 70 г
- Борошно житнє 70 г
- Вода очищена 70 г
Стартер-закваску дістати з холодильника та залишити при кімнатній температурі на 1-2 години,щоб житня закваска стала кімнатної температури.
Додати до закваски житнє борошно та воду, перемішати та залишити на 4-5 годин в теплому місці або на столі.
Закваска має збільшитись в 2-2,5 рази.
Також:
- Пергаментний папір для випічки 30-40 см
- Силіконова лопатка або ложка
- Суха маленькастерелізована баночка з кришкою
Якщо банку з вічною закваскою на піку активності перевернути догори дном на декілька секунд, вона не випаде з банки.
Беремо зрілу житню закваска на піку активності та викладаємо на пергаментний папір тонким шаром.
Чим тоньший шар тим краще,тим закваска швидше висохне.
Не забудьте залишити 2-3 ст.л. на стартер-закваску! Викладіть в суху півлітрову банку,накрийте марлею чи кришкою з дірочками та поставте в холодильник, підгодовуйте і раз в тиждень.
Детальніше тут.
Сохнути житня закваска має в теплому приміщені без протягів при кімнатній температурі.
Коли житня закваска повністю висохне, вона легко відстане від пергаменту.
Зніміть кусками суху житню закваску.
Вона має бути однотоного кольору, якщо будуть темні плями,залешіть суху закваску ще на деякий час,щоб вона повністтю висохла.
Коли житня закваска повністтю висохне ніжно подрібніть її руками.
На куску пергаменту розміром трохи більше ніж кришка від баночки, напишіть дату,щоб не забути і використати закваску. або відновити її і оживити.
Складіть суху житню закваску в чисту суху баночку,накрийте баночку пергаментом з датою та закрутіть кришку.
Зберігайте суху житню закваску в холодильнику ( на дверцятах,наприклад)
Як відновити суху житню закваску я покажу пізніше і випічку на ній.
Смачної,запашної і корисної Вам випічки на вічній житній заквасці.
Комментарии
следить за комментариямиСпасибо за максимально-понятное описание!
Я старалась! Если есть вопросы,задавайте,отвечу! ...может что-то упустила
Да, Иннуш, спасибо! В субботу "поиграюсь" — сейчас томаты, сливы, яблоки
я могу сухую и НовойПочтой отправить)))))))))))) инструкцию потом напишу,как оживить, на ШефПоваре! Но хочу еще проверить "на верняк" пусть постоит в холодильнике недельку-две!
Женя, у тебя есть сливы? Ща,тараньку доем( с пивом)))) и подгоню тебе классный рецептик!
Ух, сейчас бы холодненького с сосисками. Сосиски есть, за пивом идти неохота — жара. Просят окрошки из последних огурцов, а я их на заморозку приготовила...Да, уменя два молодых деревца "угорки" ("венгерка") — они очень ароматные, "сливовые" . Варю джем, кетчуп, соус типа украинского "ткемали", замораживаю.
Завтра займусь закваской, интересно же!
а что там насчет заморозки огурцов? что ты потомсними делаешь?
Зимой в окрошку, они же пахнут огурцами, не то, что магазинные. Режу их соломкой или кубиками и замораживаю в пакетиках. Заморозь так один огурец на 2 -3 дня, а потом разморозь и увидишь — нравится тебе это или нет. Я так делала в первый раз, и потом уже наморозила пару кг. Огурцы после разморозки в кисель не превращаются, попробуй 1 шт.
и помни о закваске,что сушить нужно только здоровую,зрелую(3-4 недели чтоб было ей) я свою достала подкормить, ато уеду на два дня по-работе.
блин, томагочи какое-то — кормить, поить и спать укладывать. Маме поручу "нянчить"