Quarkstollen (сирний штолен) - бездріжджовий
кекс,
із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів.
Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!
Ингредиенты
- борошно пшеничне 240 г.
- горішки (мигдаль, фундук) 50 г.
- сир домашній 150 г.
- розпушувач тіста 1 ч.л.
- масло вершкове 70+25 г.
- цукрова пудра 75 г
- яйце 1 шт.
- кардамон зелений
- цукор ванільний 1 ст. л.
- родзинки світлі 1,5 ст. л.
- родзинки темні 1,5 ст. л.
- цукати 50 г
- дрібка солі
- ромова есенція пару крапель
- крім того:
- цукрова пудра
Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів - крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.
Домашній сир (якщо він грудочками - краще протерти через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).
Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.
Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.
До масла з цукром додати яйце,
і продовжуємо збивати до однорідності.
Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.
У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.
Сирну масу з'єднати з борошном
і замісити м'яке еластичне тісто.
Далі тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.
(Форма штолена символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти - духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.
Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).
Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!
Комментарии
следить за комментариямиОт чого я не можу зрозуміти, так це дозрівання штолена
. По-перше, як його не з'їсти в так званому процесі
.... Ні, справді, не знаю, шо там з ним робиться, але він виходить дуже смачний
. Для мене це справжня рідзвяна випічка, як і наші пряничні хатинки
!
Це було для мене найважче, навіть коли він стояв у мене на веранді, я постійно хотіла його з'їсти
. Вчора були діти на обід і ми його розрізали, вже немає ні шматочка.... Дозрівав три доби. Обов'язково спечу, ще на наше Різдво.
дякую)
Дійсно Різдвяно і дуже гарно
дякую, Оксана)
Так празднично и аппетитно!
Аромат могу себе только представить!
У меня бы он точно не вылежал нужное время!
тоді потрібно сформувати два, менших за розміром, один спробувати відразу, а інший сховати
это точно!