Смачне сало,яке тане у роті, насичене ароматами спецій та прянощів, приготовлене у банці. Таке смачне сало можна зберігати в холодильнику чи погребі або в прохолодному місці,як тушонку.
Потрібно на 1-літрову банку:
- Сало (баки) 700-800 г
- Часник 1 головка
- Духм'яний перець 5-6 шт.
- Перець чорний горошком 10 шт.
- Коріандр цілий 1 ч.л.
- Насіння кропу 1/2 ч.л.
- Лаврове листя 3 шт.
- Сіль крупна 1 ст. л.
Сало порізати на порційні куски. Куски залежать від вашого апетиту та щоб легко складалися у банку. Помити,добре вичистити ножем шкіру до білого кольору та просушити паперовим рушником.
Часник з сіллю та перцями роздавити у ступці.
Додати коріандр та трохи придавити.
Часник і спеції не мають бути мілко подрібнені.
Додати до часниково-пряної суміші насіння кропу (краще перед цим трішки прогріти,щоб відкрився аромат ефірної олії кропу)
Пересипати часником зі спеціями сало (щековину, баки,підчеревину)
Скласти в стерильну літрову банку.,додати лаврове листя.
Покласти банку (банки) з салом у каструлю на серветку, прикрити стерилізованими кришками та трохи прикрутити ключем або на півоберту,якщо це євро-кришка. Влити холодну воду в каструлю "по плечики" банок та варити на повільному вогні сало в банці 1 годину після того, як закипить вода. Накрити банки кришкою від каструлі. Доливати гарячу воду(від холодної можуть тріснути банки) в каструлю з чайника,якщо буде потрібно.
Якщо м'ясного прошарку більше ніж сала,тоді краще стерелізувати 1,5 години.
Через годину-півтори закатати кришку до кінця,перегорнути догори ногами до повного остигання(можна накрити пледом)
Це буде Вам трішки смальцю на якому можна буде робити зажарку до супу або на мастити на хліб і холодцю-бульйону)))
В мене є багато вариантів сала і вареного, і мокрого, і швидкого за 3 хвилини... але цей вариант добре підходить для тривалого зберігання.
Також, як вариант, в похід чи на рибалку (на декілька днів)чи далеку дорогу.
Смачного!
Комментарии
следить за комментариямиКласний рецепт
Дякую,Оксанко!
В нас чомусь така проблема купити насіння кропу, мені потрібно було його для одного рецепту, то обходила півміста, ніде немає
треба в бабці на базарі питати,щоб домашнє мені мама з дачі привозить, в мене того насінння...поле мож засіяти
Я парасольки разом з насінням теж сушу, ті що на огірки йдуть в букеті з хріном
Не можу собі навіть уявити борщ червоний без тої парасольки кропу,не те мені і все
добре що ти сказала, а то я завжди нарву гарненький букетик укропу, висушу, аби помідори закривати (зазвичай коли урожай помідорів — то у мене укропу свіжого на грідці або вже, або ще немає...) але цього року так склалось, що помідорів дуже мало закрила, а букетик укропу ще не викинула...а той що наморозила — закінчується.....ну а насіння завжди збираю для наступного врожаю
борщ з парасолькою кропу дуже запашний! Я кладу кріп тоді,коли кидаю картоплю або капусту і викидаю разом з лавровим листям.
колись, раніше так сало варила, тільки простіше: сіль, чорний перець, часник))) треба буде при нагоді по-твоєму зробити.
зі спеціями можна і по-експерементувати,то справа смаку.
А я ще й заморожую зелені (спілі, але ще не сухі) парасольки. Вони, мабуть, найбільш ефірні. Їх треба ретельно пакувати, бо все у морозильнику матиме аромат укропа. Навіть вишні. Сухі теж півлітрова банка стоїть, укроп у мене всюди — у супі, капусті квашеній, у картоплі. Ось прикуплю сала після свят — спробую обов'язково твій спосіб! А смалець так смачно на свіжий домашній хліб намазати.
Якраз готую борщ з парасольками ( я їх насушую повний паперовий пакет) а морожу тільки кріп у воді або олії оливковій і зелений,бо біда з тими ароматами
Це ще без буряку,тільки вода в якому варились почищені буряки.
А бурячки я із заправкою на зиму(та що з сіллю) підсмажую на якраз тому смальцеві з банки(бо сало поїхало на рибалку))) аромат просто неймовірний стоїть!!!
Борщ з горошком? Всі мої уявлення про борщ геть зруйновано. У нас вчора рибалка була — жесть, вітер, сніг з дощем. Я заморожую різану зелень для пампушок з начинкою і парасольки для зимових маринадів (твоїх помидорок, до речі, теж).
а мені дуже подобається заморожувати кріп: я беру молоді гілочки фасую не великими букетиками, загортаю щільно в харчову плівку, а взимку посипаю ним вже готові перші страви, дуже смачно посипати таким кропом щойно підсмажену рибу.
Спробуй заморозити саме такі, щоб були вже зернятки, але ще не сухі. Тільки вони ну дуже запашні, потрібно їх ретельно пакувати, бо все буде з ароматом .
спробую,дякую
Гілочки з насінням,папасольки?як у Жені?
ні не парасольки, тільки гілочки, коли він ще кущиться, дуже соковитий)))