Сач- особливе автентичне болгарське блюдо приготоване на однойменній глиняній сковороді, яку ставлять на відкритий вогонь, газ чи електричну плиту.
Сач, як страву традиційно готують з риби або м'яса з додаванням овочів. Найчастіше в Болгарії можна спробувати Сач зі свинини з овочами,Сач з курки, Сач вегетаріанський або з трьома видами м'яса (свинина, телятина, курятина) і овочів (баклажан, болгарський перець,кабачок, цибуля, гриби). Картоплю в сач зазвичай не додають.
Сама сковорода буває різною за діаметром та висотою бортика, має спеціальну ковану підставку з ручками для подачі на стіл.
В мене напевно самий великий і високий САЧ)))
Чотири роки я думала купувати його чи ні, але в цьому році познайомилась з власником болгарського ресторану, який люб'язно погодився мені допомогти в виборі сача.
Верніше,він сам його вибрав для мене, ДЯКУЮ йому!
Якщо Ви надумаєте купувати сач,він має бути прокаленим олією,це займає біля 20-ти днів.
В мене сач вже готовий для використання, такий вигляд він мав коли був новим, т.т. на фото видно чорне дно прокалене олією.
Для сача з свининою і овочами:
- Перець болгарський 3 ш
- Баклажан 2 шт.
- Кабачок 2 шт
- Цибуля 5 шт.
- Печериці 10 шт.
- Часник 1 головка
- ПОмідора 2 шт.
- Морква(молода) 1 шт.
- Свинина 800 г
Загальна кількість овочів в мене склала 1200 г
Також для сача потрібні спеції: чебрець, чорний перець та сіль.
Можна додати болгарську спецію "шарена сіль" та трохи білого сухого вина.
Я солю розовою гімалайською сіллю
але приправи і сіль додають в самому кінці!!!!!
Ітак, якщо Ви купили прокалений сач,маєте дещо ще зробити: для цього на плиту потрібно встановити розсікач і зверху поставити Сач. Налити трохи соняшникової олії,кісточкою розмастити по стінкам і дну, і розігрівати Сач поки масло не вбереться в глину. Тоді можна вважати Сач готовим до використання.
Далі олія не використовується і м'ясо та овочі готуються в натуральному соці та жирові.
Якщо Ви купили не прокалений сач, таку процедуру потрібно робити кожного дня на протязі 20-30 днів, щоб сач не тріснув, і аж тоді готувати в ньому.
Свинину порізати на порційні куски.
Можна замаринувати в соєвому соусі,олії і паприці. Обсажити на сачі і додавати овочі по-черзі.
Далі буду описувати,як готувала я:
Свинину обсмажила з обох сторін і виклала в миску.
На сач висипала порізану на 4-6 частин цибулю.
Обсмажила цибулю помішуючи декілька хвилин та додала моркву нарізану по довжині овочерізкою
Порізала баклажани та додала в сач.
Всі овочі ріжуть крупними кусками!
Далі порізала гриби та розібрала часник на зубчики.
Часник має бути в лушпинні або не бути його взагалі!
Все періодично перемішувала.
Почистила та порізала болгарський перець.
Порізала кабачки та додала до глиняної сковороди.
Всі овочі приправила травами та перцем.
Додала до сача помідори без шкірки та влила 50 мл білого сухого вина.
Завдяки вину овочі стають соковитими та ароматними, пари вина просочують овочі ароматом трав і спецій.
Зверху на овочі виклала підготовлене м'ясо. Посолила гімалайською(любою))) сіллю і перемішала.
Зняла з вогню.
Жар і тепло САЧ буде тримати ще довго, хвилин 20 мінімум.
Так що,якщо Вам здасться що овочі ще не зовсім готові, нічого страшного в цьому немає... вони доготуються самі, поки Ви сервіруєте стіл.
Подавати САЧ з лимоном.
Смачного!
Комментарии
следить за комментариямиСьогодня буде САЧ з куркою,карпоплею,цибулею,перцем та баклажанами.