Склад ламінарії унікальний: амінокислоти, альгінати, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, макро- і мікроелементи.Сушену морську капусту рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу, для зниження холестерину в крові, для запобігання появи тромбів. Сушена морська капуста сприяє зниженню ваги, підвищення імунітету, нормалізує роботу нервової системи і щитовидної залози,благодійно впливає на травну систему, виводить шкідливі речовини з організму...
В 50 г сухої морської капусти міститься:
Вітаміни:
Вітамін А (А) 0.2 мг
Вітамін PP (PP) 0.4 мг
Вітамін А (РЕ) (А (РЕ)) 200 мкг
Вітамін В1 (В1) 0.04 мг
Вітамін В2 (В2) 0.06 мг
Вітамін В6 (В6) 0.02 мг
Вітамін В9 (В9) 2.3 мкг
Вітамін З (C) 2 мг
Вітамін PP (НЕ) (PP) 0.5494 мг
Мінеральні речовини:
Кальцій (Ca) 200 мг
Магній (Mg) 170 мг
Натрій (Na) 520 мг
Калій (K) 970 мг
Фосфор (P) 55 мг
Железо (Fe) 16 мг
Йод (I) 160000 мкг
Марганец (Mn) 0.6 мг
Калорії, ккал: 238 в 50 г сухої морської капусти,
Білки, г: 15.75
Жири, г: 10.9
Вуглеводи, г: 19.05
Потрібно для первинної обробки і підготовки:
- Суха морська капуста 50 г
- Вода питна 1 л + 1.л
- Вода відстояна 10 л
Після того як капуста залишає морські глибини, вона піддається невеликий термічній обробці і сушці, так як майже повністю складається з води. Однак і після цих маніпуляцій ламінарія не менш корисна: вона втрачає зайву вологу, але вітаміни і мікроелементи зберігає повністю.
До речі,також не позбавляється цінних властивостей і заморожена морська капуста до температури -15 ...- 18 С
Морську капусту потрібно промити під проточною водою та залити питною водою.
Води потрібно взяти в 20 разів більше за капусту.
Т.т. на 50 г морської сухої капути потрібно 1 л води. Залишити так капусту на 3-4 години.
Далі потрібно взяти відстояну воду та сито і добре вимити морську капусту в 4-5-х водах.
Я наливаю в каструлю 2-2,5 л води,викладаю капусту, добре її полощу та викладаю на сито.
Воду зливаю, на дні каструлі залишається пісок, багато піску!
Таким чином потрібно вимивати капусту, поки на дні каструлі не стане піску.
Чисту вимиту морську капусту потрібно залити знову 1 л питної води та залишити ще на 3-4 години. Відкинути ламінарію на сито,дати стекти воді та використовувати за призначенням.
Саме такий холодний спосіб відновлення морської капусти вважається корисним, при гарячій обробці ламінарія втрачає багато корисних властивостей.
У кулінарії морська капуста знайшла широке застосування. З нею готують супи, салати, їдять як самостійне блюдо. На прилавках магазинів можна зустріти морську капусту мариновану(консервовану), але найбільш корисна капуста свіжа(заморожена) і сушена.
Відновлена морська капуста з сушеної також може бути заморожена і використовуватися при потребі. Заморожена морська капуста може зберігатися тривалий час, але через 30 днів продукт почне втрачати корисні властивості.
Сушена морська капуста після відновлення збільшується у вазі в 7 разів,т.т. з 50-ти грам сухої ламінарії виходить 350 г морської капусти.
Сушена морська капуста зберігається в темному,сухому та прохолодному місці до 3-х років.
Будьте здорові!
Комментарии
следить за комментариямиІнна, а де ти таку сушену капусту знайшла?
Чоловік купив на вагу у рибній лавці, ціна десь 50 грн. за кг , але не впевнена точно,треба перепитати, знаю що в аптеці в раз 8 дорожче,бо брала якось на маску для обличчя)))
Замочила еще 100 г капусты,буду опять мариновать
Купила прекрасну, добре витмиту від піску і солі, сушену морську капусту. З 30-ти грам сухої -на виході 500 г салатної за 6грн.50 коп. всього навсього!