Моцарелла в домашніх умовах

Автор: richinna 12 Февраля 2017
Моцарелла в домашніх умовах
Моцарелла - молодий сир, на смак ніжний, пріснуватий і трохи пружний.
Форма і розмір сиру можуть бути різними: великі кульки - "боккончіні", кульки поменше, розміром з велику черешню - "чільеджіні", зовсім маленькі - "перлини".
Зовні у моцарелли тонка (1 мм) блискуча і гладка шкірка зі злегка помітними горбками в тому місці, де головку відірвали від загальної маси.
Внутрішня структура - трохи шарувата і не містить пухирців повітря, при розрізанні сиру витікає трохи білої рідини.

Потрібно:

  • Домашнє жирне коров'яче молоко 1,5 л
  • Лимон 0,5 шт. сік
  • Сичужний фермент на кінчику ножа
  • Сіль морська 1 ч.л.
У холодне молоко влити лимонний сік, перемішати і нагріти до 32-33 градусів. 
Обов'язково використовуйте градусник інакше все зіпсуєте!
Каструлю з молоком зняти з вогню і ввести в нього сичужний фермент. Його треба розчинити в 20 мл води. Сичужний фермент продається в будь-якій ветеренарній аптеці,його використовують для закваски і плавлення сирів. 
Перемішати всі швидко, не більше 20 секунд і залишити накривши кришкою на 20-25 хвилин в теплому місці.
Перевірити чи готова наша заготовка на Моцареллу можна за допомогою пальця. 
Якщо палець занурити в закваску і він залишиться чистим, тоді можна продовжувати процес далі.
Взяти довгий ніж і порізати заготовку на великі шматки.
Чим більше шматки, тим ніжнішою буде моцарелла.
Нагріваючи сироватку разом із заготівлею до 42 градусів, постійно ніжно помішуйте руками, як ніби "купаєте" . Використовуйте медичні рукавички, щоб не обпекти руки.
Відкиньте сирну масу на сито, дайте стекти сироватці в глибоку миску.
Сироватку поверніть назад в каструлю і додайте 1 ч.л. крупної морської солі і  починайте нагрівати до 80-90 градусів. 
Окунайте сирне тісто в сироватку.
Вже при 40-50 градусах можна розтягувати сирне тісто до того моменту поки воно не стане еластичним, постійно занурюючи його в гарячу сироватку.
Скрутити сирне тісто в рулон 
Розвернути гладенькою стороною догори і формувати з сирного тіста кульки і одразу занурювати їх у холодну (крижану) воду для остигання.
З півтора літри молока вийде три кульки  "боккончіні".
Загальною вагою 170 грам
Зберігати мацареллу в сироватці в якій вона варилася.  
Я давно хотіла цей рецепт вивести окремо,тому приймайте як є,бо фотографувати і слідкувати за градусами і формувати важко. 
Але повторюся знову,що процес приготування приносить задоволення і порадує Вас результатом. 
Живіть і готуйте- насолоджуючись!
64

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
konfairy 12 Февраля 2017
# 0

Огромное спасибо тебе, Иннуш! Как только наша знакомая корова выйдет из "декретного" отпуска, попытаюсь повторить. Для начала попробую просто большие моцареллы, а потом  расскажешь, как делать "перлинки"?

richinna 12 Февраля 2017
# 0

konfairy 12 Февраля 2017
# 0

В этом есть какое-то чародейство

richinna 12 Февраля 2017
# 0

именно так я себя чувствую,когда делаю ее! в 2013 это был для меня "высший пилотаж" мне тогда казалось,что нет уже для меня ничего,что я бы не смогла сделать

SvetlanaAnikanova 12 Февраля 2017
# 0

richinna, Вы кулинарно-героическая женщина!Это действительно высший пилотаж.

richinna 18 Февраля 2017
# 0

Спасибо,Светлана! Мне очень приятно!

gutka 13 Февраля 2017
# 0

Чудово, гарні кульки вийшли  маю щастя у свекрухи є дві корови і мені частенько передають молочні продукти, тому я часто готую різний сир вдома))) а ще йогурт, масло)))

richinna 18 Февраля 2017
# 0

це чудово! у моєї ще і коза була моя дочка після материнського тільки його і пила

Rina 15 Февраля 2017
# 0

Залишилось купити градусник і сичужний фермент))

richinna 18 Февраля 2017
# 0

Електроний теж підійде, і для сиру і для м'яса і т.д.)))))))

Zmeychka 10 Марта 2017
# 0

Подробнее мастер-класса и быть не может!  Утащила в КК!

richinna 11 Марта 2017
# 0

Это обязательно должна сделать каждая хозяйка

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014