"Вишиванка" один із улюблених пляцків у нашій родині, а рецепт я дістала, вже дуже-дуже давно, від знайомої Олі, що мешкає у файному місті Тернопіль.
Ингредиенты
- для тіста:
- жовтки 2 шт.
- цукор 1/3 скл.
- сметана 80 г.
- борошно 250-300 г.
- масло вершкове 160 г
- розпушувач тіста 1 ч.л.
- дрібка солі
- какао 1 ст. л.
- для безе:
- білки 3 шт.
- цукор 1-2 ст. л.
- крім того:
- густе повидло
- для крему:
- сметана 250 мл.
- цукрова пудра 1/3 скл.
Жовтки стерти
з цукром
до однорідної маси
за допомогою виделки.
Борошно просіяти в глибоку миску, додати сіль, розпушувач, перемішати.
У миску з борошном нарізати масло кімнатної температури і перетерти з борошном до отримання розсипчастої маси.
(масло можна замінити маргарином).
До борошна з маслом додати жовтки з цукром і сметану.
Замісити м'яке тісто, якщо потрібно підсипати ще борошна.
Тісто розділити на три рівних частини, до однієї з яких додати какао - вийшло темне тісто. Його також розділити на дві половини і покласти в морозильну камеру на 30 хвилин. А світле тісто в холодильник.
Далі для безе добре збити білки з ложкою цукру.
Для начинки підготувати густе повидло - у мене сливове (смачно також із смородиновим варенням).
Форму для випічки вистелити папером для випічки. За допомогою качалки
розкачати світле тісто в корж розміром 20 на 20 см., і товщиною коржа близько 1 см.
Потім за допомогою столової ложки змастити корж густим повидлом,
на повидло викласти половину білкової піни і зверху рівномірно натерти на грубій терці шар чорного тіста. Так підготувати два коржі.
Випікайте коржі при температурі 180 градусів до готовності.
Для сметанного крему знадобиться свіжа, жирна і проціджена сметана.
Завчасно до приготування пляцка викласти сметану в марлю, складену в 3-4 шари, і підвісити. Під низ поставити тарілку, в яку буде стікати сироватка. Тримати сметану в такому вигляді протягом 2-3 годин в холодильнику. Для крема густу сметану збийте з цукровою пудрою міксером.
Охолоджені коржі перемазати кремом і залишити "Вишиванку" на 8-9 годин в холодильнику, настоятися.
Комментарии
следить за комментариямиСмак дитинства!
В мене теж є сестра Оля, у файному місті Тернопіль і її мама завжди випікає всякі смаколики, а зараз вже і Оля!))))))
там по-особливому смачні солодощі, як на мою думку)))
Такий гарний пляцок . Ваші фото дуже класні, завжди дивлюсь і милуюсь ними. І до речі завжди впізнаю і на інших сайтах
дякую))) маю таке маленьке захоплення.
ммм.... яка ж смакота! Так і чешуться руки приготувати .
дуже дякую)
Смакота!
А назва яка гарна
дякую)
Дуже смачно!
дякую)