Запашний домашній житньо-пшеничний хліб, на
заквасці без дріжджів.
Що може бути краще коли в хаті пахне запашним свіжим хлібом?!
Закваска " вічна" оживлена:
- Закваска 50 г
- Борошно житнє 100 г
- Вода 100 мл
Солод заварений:
- Солод житній 1 ст. л.
- Сіль 1,5 ч.л.
- Цукор тросниковий 1 ч.л.
- Вода (окріп) 5 ст. л.
Солод змішати з сіллю та цукром,залити окропом,добре розмішати,накрити кришкою,щоб запарився і вистиг.
Хліб:
- Закваска 250 г
- Солод запарений весь
- Мед(цукор) 2 ч.л.
- Олія 2 ст. л.
- Вода 150 мл
- Борошно житнє 200 г
- Борошно пшеничне 1 гатунку 300 г
- Тмін,коріандр за смаком
До солоду додати олію,мед,борошно та
вічну житню закваску,
Замісити тісто на хліб. Тісто буде липке,як і потрібно.
Я замішувала і випікала в хлібопічці на програмі "цільнозерновий хліб"
Додати 0,5 ч.л. меленого коріандру.
За бажанням можна додати тмін.
Житній хліб на заквасці максимально підходить в самому кінці програми та при випічці.
Пока випікається хліб за 5 хвилин до кінця потрібно буде зварити "кисіль" з 1 ч.л. крохмалю картопляного та 0,5 ст.води.
Він має бути не дуже густим та не дуже рідким.
Коли хліб спечеться його потрібно достати з форми,викласти на решітку та змастити киселем.
Це надасть хлібу гарного вигляду та хліб буде довго зберігатися свіжим.
Чорному хлібу потрібно ще визріти після випічки мінімум 5 годин.
Якщо Ви любити більш пористий хліб, додайте більше води при замісі.
Смачного і запашного домашнього хліба!
Комментарии
следить за комментариямиУмничка ты, какой хлебушек печешь! Настоящий!!! В выходные займусь и я закваской. Я думала, что корочку яйцом смазывают, а оказывается киселем — для меня это новость!
и бородинский хлеб так смазывают,яйцо будет липнуть ну и на горячий хлеб...может запашок дать)))))) киселек впитываеся,прям парует и не липнет.
а закваску можно к выходным уже и вырастить))))))) я еще позже покажу, как ее сушить и потом восстанавливать, ты главное вырости правильную.